Projecten

Projecten

 

Onderstaand een selectie programma's, series en festivals die ik georganiseerd heb. 
 

 


Movies that Matter Festival
2017 & 2018

Movies that Matter Festival is hét internationale film- en debatfestival van Nederland. Het festival presenteert jaarlijks in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui een gevarieerd programma van zo'n zeventig speelfilms en documentaires rond mensenrechten.

Voor dit festival coördineer ik het verdiepingsprogramma bestaande uit talkshows, Q&A's, performances, installaties en exposities. Te gast waren onder anderen Linda Polman, Sylvana Simons, Micha Wertheim, Diederik Samsom, Howard Komproe en veel (mensenrechten) activisten uit binnen- en buitenland. 

theater rotterdam 2.png

Theater Rotterdam - Schip Europa
2017

Voor Theater Rotterdam organiseerde ik bij de voorstellingen De Vreemden en In Europa van Johan Simons programma's. Deze twee stukken adresseren de staat van Europa en onze omgang met het verleden.

Om context te bieden bij de voorstellingen organiseerde ik vertrekkende vanuit het beeld van 'Schip Europa' gesprekken over het koloniale verleden, de buitengrenzen en de koers van Europa. Te gast waren o.a. Nancy Jouwe, Willem Schinkel, Henk van Houtum en Chokri Ben Chikha. 

foto 2.jpg

Frascati Theater  - Denktank bij Tenzij je een beter plan hebt
2017 & 2018

Bij de voorstelling Tenzij je een beter plan hebt van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit ontwikkelde ik een reizende denktank, een website (i.sm. Fabian Hijlkema) en podcast. 

In deze denktank (14 afleveringen) werden verschillende strategieën en acties besproken met als centrale vragen: Hoe komen we voorbij de mens als maat der dingen? Kunnen we voorbij onze eigen belangen de aarde centraal stellen? Ik ontwikkelde deze denksessies en modereerde de gesprekken. Met als gasten o.a. Esther Ouwehand, Donald Pols, Suzanne Kroger en Jan van de Venis. 

gieskes.png

Gieskes Strijbis Podiumprijs
2017 & 2018

Ik ondersteunde het Gieskes-Strijbis Fonds bij de ontwikkeling en uitreiking van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. 

Deze nieuwe prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Voor het fonds  produceerde ik de bekendmaking van de genomineerden en de prijsuitreiking, ontwikkelde ik de communicatiestrategie. 

idea5-968bf79bf0dd75311a01ae6bcc7117de.jpg

De Idealisten - Nieuw Utrechts Toneel
2017

Op Oerol 2017 maakte ik samen met het Nieuw Utrechts Toneel 'De Idealisten'. Een serie voorstellingen en gesprekken over idealen, engagement en cynisme. Hiervoor ontwikkelde ik de gesprekken, nodigde 'idealisten' - waaronder Sylvana Simons, Faiza Oulahsen en Tinkebell - uit om met ons mee te denken over maatschappelijke verandering en doorzettingsvermogen. 

Project 1 - Forum2.jpg

Re:Creating Europe
2016

Juni 2016 vond Re:Creating Europe plaats. Voor dit forum coördineerde ik het project en programma. Drie dagen lang kwamen vooraanstaande kunstenaars en denkers samen in Amsterdam om in debatten, lezingen, filmvertoningen, voorstellingen en exposities na te denken over de toekomst van Europa. Deze programma’s vonden plaats in onder andere Het Stedelijk Museum, De Rijksakademie, DeLaMar Theater, Frascati, Bellevue, De Balie en De Melkweg.

Prominente gasten zoals Benjamin Barber, Jude Law, Chantal Mouffe, György Konrád, Ulrich Seidl, Tom Lanoye, Ulrike Guerot, Rem Koolhaas en Ivo van Hove droegen bij aan dit forum. 

 

DSC_0174.jpg

Festival '89
2014

Op 9 november 2014 was het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel en het IJzeren Gordijn opende. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis organiseerde ik in samenwerking met Stichting Democratie en Media Festival ‘89. 

Tijdens dit festival werden idealen van die tijd, de democratische ontwikkeling van Oost-Europa en de toekomst van het kapitalisme besproken door politici, economen, artiesten, wetenschappers en journalisten uit Oost- en West-Europa. Onder de sprekers was onder andere oud-vicepremier van Tsjechië, Karel Schwarzenberg, econoom Tomáš Sedláček, journalist Slavenka Drakulic en socioloog Slawomir Sierakowski. 

DSC_4246.jpg

Series
2011 - 2016

Bij De Balie heb ik verschillende series ontwikkeld en geproduceerd. Zo heb ik samen met Het Parool de serie 'Stadgesprekken' bedacht en opgezet. Met Arnon Grunberg de serie 'Grunberg ontmoet..' gemaakt waarin de schrijver sprak met bekende gasten zoals Zadie Smith, Ulrich Seidl, Micha Wertheim en Marlene Dumas. En met De Volkskrant de serie 'Mijn idee voor Nederland' ontwikkeld waarin prominente denkers een idee bespraken. 

Ook heb ik voor Het Mediafonds de serie 'Verkenners' opgezet over de toekomst van media in Nederland en voor Natuurmonumenten 'Goudader Natuur' over natuurbeleid in Nederland en met De VPRO een programma gemaakt over Europese politiek.